Bestel tickets voor het SFFR 2022 - Voorjaarevenement! Klik hier.

Q&A met Rita

Rita

Rita van Driel
bestuurslid Internationaal Paralympisch Comité

1.) Na bijna 12 jaar zwaai je af als bestuurslid van het Internationale Paralympische Comité. Wat is je drijfveer geweest om je zo lang in te zetten voor de paralympische sportwereld?

De Paralympische sport is al lang mijn passie en zal altijd mijn passie blijven. In de 12 jaar als IPC bestuurder heb ik met mijn uitgebreide  kennis en ervaring in de sport veel kunnen bijdragen aan de enorme ontwikkeling die het IPC heeft doorgemaakt. De balans zoeken en vinden tussen wat goed is voor de sporters en wat goed is voor de Paralympische beweging in z’n algemeenheid, is en blijft een interessante en ingewikkelde uitdaging. We kunnen allemaal het platform van de Paralympische Spelen nog veel beter benutten om een meer inclusieve samenleving te creëren voor mensen met een handicap met sport als middel.

#WeThe15
www.wethe15.org

2.) Welk sportmoment is je het meest bijgebleven uit die periode?

Dat is een heel lastige vraag! De openingsceremonie in Rio, in een kolkend stadion. De Spelen gingen door ondanks dat we 6 weken daarvoor als IPC hadden gehoord dat er geen geld meer was voor de organisatie. De openingsceremonie in Tokio in dat grote lege stadion. De Spelen die met een jaar vertraging toch plaatsvonden. En dichter bij huis, natuurlijk de eerste gouden medaille van Bibian Mentel bij het snowboarden. Samen hebben we lang gestreden om snowboarden op het programma te krijgen. En wat was het mooi dat zij de eerste gouden medaille won en ik die mocht uitreiken. Maar nog recenter de derde gouden Paralympische medaille van tafeltennisster Kelly van Zon deze zomer. Vanaf het moment dat Kelly brons won in Beijing 2008 volgen we elkaar. De teleurstelling van het winnen van ‘slechts’ brons heeft ze weten omzetten in een enorme drive om het beter te doen. Nou dat is gelukt met ups en downs, maar altijd met passie voor het spelletje!

3.) Waar ga je je de komende tijd op richten?

Alles wat ik geleerd heb binnen de sport voor mensen met een handicap ga ik breder inzetten. Er zijn immers nog veel meer mensen die nog buitenspel spel staan in de maatschappij en de sport. In NL zijn 2 miljoen mensen die wel willen bewegen, maar dat nog niet doen omdat ze allerlei drempels ervaren, bijvoorbeeld omdat ze geen geld hebben, een migratieachtergrond, een andere geaardheid, een handicap, enz. 700.000 daarvan voelen zich niet thuis in de sport. Daar kunnen we met elkaar wat aan doen als sportaanbieders, als sportbestuurders en als trainers en coaches.

www.weeswelkomindesport.nl

4.) Wat is jouw favoriete sportfilm?

De films van mijn Playlist gaan allemaal over de kracht van sport. Niet alleen dat je er fitter van wordt, maar ook al die andere aspecten die de sport zo’n toegevoegde waarde geven. Nieuwe vaardigheden leren, samenwerken, met winst, verlies en tegenslag omgaan, maar vooral ook plezier hebben met elkaar. En juist in deze films ook de dagelijkse zorgen vergeten. Het zijn altijd mensen die het verschil maken en lef hebben om in moeilijke situaties door te zetten en sport blijven aanbieden. Dat zijn hier de trainers Ramiro, Akhtar en Amina. Mijn favoriete film is Out Swing. Geweldig om die jonge meiden te zien, die naast hun verantwoordelijkheid voor het huishouden thuis, er voor vechten om naar school te mogen gaan en daar kennis maken met cricket. De film laat prachtig zien welke uitdagingen er op het pad van de meiden en de coach komen, maar ook wat hun doorzettingsvermogen en lef hen uiteindelijk brengt!